Waarom zijn warme tomaten gezond?

Ik ben dol op tomaten. Wij eten echt meerdere keren per week een gerecht met tomatensaus (pasta, wraps, soep etc.) Wanneer tomaten verhit worden komt er een stofje genaamd lycopeen vrij. door de verhitting worden de celwanden van tomaten afgebroken, waardoor er aanzienlijk wat lycopeen vrijkomt die door de bewerking beter door het lichaam wordt opgenomen. Lycopeen is een antioxidant dat goed is voor de hart- en bloedvaten en groenten en fruit een rode kleur geeft. Een blikje tomatenpuree zou zelfs evenveel lycopeen bevatten als 8 tomaten! Ketchup zit ook vol lycopeen, ook suiker natuurlijk maar af en toe wat ketchup is prima volgens mij! Even wat meer over lycopeen:

De rode kleur van de tomaat wordt gevormd door lycopeen. Dit is een lid van de carotenoïdenfamilie en een pigment dat voor de kleur zorgt. Lycopeen heeft een reeks van unieke en onmiskenbare biologische eigenschappen waar wetenschappers door gefascineerd zijn. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat lycopeen een net zo sterke antioxidant is als bètacaroteen (hier zal ik nog eens wat meer over vertellen). Lycopeen is in ieder geval in staat om een aantal andere vrije radicalen op te ruimen. Bovendien kan lycopeen in samenwerking met andere voedingsstoffen uw huid beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Lycopeen komt niet in veel producten voor, maar dus wel in grote hoeveelheid in tomaten evenals in bewerkte tomatenproducten zoals tomatensap en ketchup. Andere producten waarin lycopeen bijvoorbeeld voorkomt zijn watermeloen en grapefruit. Zeker in combinatie met een vet wordt lycopeen goed opgenomen in je lichaam (olijfolie, avocado).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *