Waarom is zuurkool gezond?

Deze zuurkool koop ik bij Ekoplaza. Top!

Zuurkool is heel erg goed voor je. Zuurkool is niets anders dan gefermenteerde kool en gefermenteerd eten zit boordevol goede bacteriën en natuurlijke probiotica. Dit is weer goed voor je darmen en je algehele gezondheid begint bij je darmen! Wij, in de Westerse wereld, eten vrij weinig gefermenteerd voedsel. In andere landen zoals Japan en Korea is gefermenteerd eten juist alom vertegenwoordigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kimchi en sake ( ja het drankje!). Fermenteren is een proces waarbij micro organismen op de kool de natuurlijke suikers verteren en deze omzetten in kooldioxide en organische zuren. Het fermentatieproces start wanneer de gist en bacteriën die van nature op de kool, je handen en in de lucht aanwezig zijn de natuurlijke suikers omzetten in kooldioxide en organische zuren. Door het fermenteren van kool ontstaat de groei van gunstige probiotica, die ook in producten als yoghurt en kefir zitten. Probiotica zijn bacteriën die krachtige gezondheidseffecten hebben. Ze maken de voeding beter verteerbaar, waardoor de darmen vitamines en mineralen erin beter kunnen opnemen. Hierdoor is zuurkool voedzamer dan rauwe kool of koolsla.
Vroeger namen zeelui tijdens lange vaartochten vatten vol met zuurkool mee. Dit zou hen beschermen tegen allerlei ziektes zoals scheurbuik.

Zorg wel dat je echt goede zuurkool koopt! Dus niet uit een glazen pot of gepasteuriseerde zuurkool, want dan zijn alle goede bacteriën dood. Op het pakje van mijn zuurkool staat bijvoorbeeld “vol levende melkzuurbacteriën” en dan weet je dat je goed zit. Meestal als je zuurkool bij de bio winkel koopt, of vers uit het vat bij de groenteboer zit het wel goed. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *