Waarom is broccoli zo gezond?

Gisteravond hebben wij weer broccoli gegeten. Ik probeer deze groente echt wel 1 keer per week te maken. Helaas moet ik mijn kids dwingen om er ook maar iets van te eten. Gesmolten kaas er overheen helpt hierbij trouwens..

Zelf vind ik broccoli wel lekker, vooral koud in een salade! Als je broccoli kookt, moet je er voor zorgen dat je niet teveel water in de pan doet. Dan verdwijnen de vitamientjes als sneeuw voor de zon.

Broccoli bevat relatief veel vitamine C. Ook bevat broccoli sulforafaan. Dit is een anti-oxidant welke schade aan je cellen repareert. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze stof o.a. preventief tegen diverse soorten kanker werkt. De stof zit overigens ook in andere koolsoorten.

Kanker en hart- en vaatziekten springen er duidelijk uit als het gaat om de doodsoorzaken. Broccoli helpt je lichaam niet alleen te verweren tegen kanker, maar ook tegen de hart- en vaatziekten. Wederom is het sulforafaan dat hiervoor zorgt. Het doet dit door de aanmaak van enzymen die de bloedvaten beschermen, te bevorderen. Daarnaast vermindert sulforafaan het aantal moleculen die de cellen beschadigen. Een ander onderzoek, gedaan door de University of Connecticut, wees op nog drie voordelen van broccoli: ten eerste vermindert het de schade bij een hartaanval, ten tweede stimuleert het de aanmaak van beschermende stoffen bij een zuurstoftekort en tenslotte verbetert het de bloedsomloop. Ok, dit klinkt allemaal behoorlijk klinisch, maar het zijn toch leuke weetjes!

De rol van sulfurofaan is nog niet uitgespeeld: het zorgt er namelijk voor dat je LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) daalt waardoor je algehele cholesterolspiegel verbetert. Maar ook doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel; van oplosbare vezels is namelijk bekend dat ze de LDL waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft.

Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen. Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen. Mocht er artrose in je familie voorkomen – broccoli it is!

Kortom, broccoli is gezond :). Dat wisten wij natuurlijk al allemaal, maar nu snappen we misschien beter waarom het gezond is. Dit is overigens nog niet eens alles, er zitten nog veel meer gezondheidsvoordelen aan!
Een aantal interessante artikelen over broccoli:

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120228140555.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316448.php

in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *