Runderstoof met appel en appelstroop, vinden kindjes dit lekker?

Gister was ik bij de slager geweest en had ik hele mooie verse riblappen meegenomen om te stoven. Ik wilde een stoofpotje maken wat de kinderen ook lekker zouden vinden. Dit is een recept van mijn moeder en 1 van de 2 kinderen vond het lekker gelukkig! Mijn kinderen zijn niet echt vleeseters en ook aardappels vinden zij niet echt lekker. Ik ga toch de komende weken proberen om ze wat meer vlees en aardappels te laten eten.

Dit gerecht heeft aardig wat bereidingstijd, zo 4 a 5 uur. Echter, de meeste tijd gaat zitten in het stoven (minimaal 3 uur, liever langer). Op zich is er amper snijwerk – alleen de ui en appeltjes en het vlees als je dat zelf doet – maar verder is het eigenlijk super simpel. Denk niet dat dit moeilijk is en laat je niet afschrikken door de bereidingstijd. Voordeel is dat je tijdens het sudderen alles kan opruimen en je een schone keuken hebt als je gaat eten. Scheelt weer schoonmaken en opruimen na het eten!

Goed. Deze stoof was dus een groot succes en alles is op gegaan! Hier komen de ingrediënten;
1. 500-700 gram riblappen. Ga echt naar een goede slager, want de kwaliteit van het vlees bepaalt echt het succes van het gerecht. Laat het vlees door je slager in grote stukken snijden, of doe zoals ik, en doe dit zelf thuis. Belangrijk is dat je het vlees eerst “leert kennen”. Leg het op een snijplank en kijk even hoe het vet loopt. Het vlees laat namelijk al enigszins los waar het samenhangt door het vet. Snijd hier door ook de stukken vanaf.
2. 1 grote ui
3. 2 appels
4. 1 grote eetlepel appelstroop
5. Flesje bokbier of ander donker bier (de alcohol verdampt volledig dus kids worden er niet dronken van 😉
6. 1 kilo aardappels voor de aardappelpuree
7. Rode kool
8. Bloem, zout, peper, roomboter, olijfolie

Bereiding:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Als je in de ochtend het vlees haalt en je gaat het ’s avonds eten hoeft het niet meer de ijskast in. Deze stoof moet zeker 3 à 4 uur opstaan, dus je moet toch rond 13.00uur ermee aan de slag. Snijd het vlees in grove blokken, als je dit niet door de slager hebt laten doen. Doe er peper en zout bij en een eetlepel bloem. De bloem zorgt straks voor de binding van de saus. Doe wel eerst de peper en zout, want door de bloem zal het niet meer aan het vlees plakken.
Snipper de ui. Doe wat olijfolie en roomboter in een ruime braadpan. Ik doe van beide 2 eetlepels ongeveer, gelijke delen. Als de boter is gesmolten en bruin begint te worden doe je het vlees in de pan. Doe rustig aan en verplaats het vlees zo min mogelijk. Draai de stukken een beetje om totdat het vlees rondom een beetje bruin gekleurd is en doe dan de ui erbij. Laat de ui even meebakken. Nu gaat het al heerlijk ruiken in je keuken, hmmm. Als de ui lekker aangefruit is, blus je het geheel af met het flesje bier en doe je direct de appelstroop erbij. Dit gaat echt voor een mooie donkere, glanzende en zoetige saus zorgen. Zet het vuur op medium/lage hitte (gewoon niet te hoog en niet te laag) en laat het geheel rustig aan sudderen. Na een uur doe je de in stukjes gesneden appeltjes erbij. Laat het geheel gewoon zachtjes pruttelen (niet hard koken!) totdat het etenstijd is. Roer ieder half uur even om. Houd in de gaten dat je saus niet helemaal inkookt. Dreigt dit wel te gebeuren, dan kan je er een beetje water bij doen, maar beter is om het te voorkomen en het vuur gewoon laag te zetten. Als het maar een beeeetje borrelt zit je goed en zal je vlees mooi mals worden. De appeltjes zullen lekker zacht worden en omdat de saus ingekookt is heb je een hele smaakvolle en licht zoetige saus. Heerlijk!

Aardappelpuree: ik heb er aardappelpuree bij gemaakt, maar je kan er ook gewoon gekookte aardappelen bij doen natuurlijk. Voor de puree heb ik een kilo aardappels gekookt, even droog laten stomen (terug in de pan na het afgieten en zonder deksel laten staan) en gepureerd met een scheutje volle melk en een theelepeltje zeezout. Klaar!
De rode kool hoef je alleen maar op te warmen in een steelpannetje.
Eet smakelijk!

Super mooie riblappen
De hoofd ingrediënten
Mooi Veluws bier
Appeltjes erbij!
Klaar!
Mooie aardappelpuree

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *