Hutspot, een gezond stamppotje vol vitamines en budgetproof!

Ja daar is hij weer, mijn hutspot! Ik maak dit wederom omdat er in ieder geval 1 kind in ons gezin is die dit lekker vindt. Aangezien het echt een voedzaam en gezonde maaltijd is dacht ik, laat ik voor de tweede keer in twee weken tijd hutspot maken. Oh en de rookworst en spekjes moesten op, dat had er ook iets mee te maken :).
Ik heb sowieso de neiging om gedurende een bepaalde periode opeens veel van hetzelfde te koken. Ik ben benieuwd of meer mensen dit hebben? Dan heb je iets een hele lange tijd niet meer gekookt/gegeten en opeens ga je het iedere week maken. Dit heb ik overigens vorig jaar gehad met pompoensoep. Helaas met averechts effect, want nu wil niemand van mijn gezin meer pompoensoep eten.. pas er dus mee op mensen!;)

Goed. Hutspot. Ik ga de fout van de pompoensoep niet herhalen, dus na vandaag maak ik de komende weken geen hutspot meer. Ik wil natuurlijk wel dat iedereen het lekker blijft vinden!

Ingrediënten (4 pers.); 1 kilo kruimige aardappels, 500 gram wortels/winterpeen en 2 grote witte uien, pakje spekblokjes, 1 rookworst. Ik ben de laatste tijd echt meer van het budget koken. Je geeft zo makkelijk veel geld uit aan boodschappen en ik ben hier over na gaan denken. Hutspot, en eigenlijk alle stamppotten wel, zijn altijd onder de €10 en dat vind ik fijn!

Bereiding: schil de aardappels en snijd ze in 1/2 of 1/4 zodat ze echt in 20 minuutjes gaar zijn. Rasp je wortels en snijd de uien fijn. Zet de aardappels nét onder water en leg de wortel en vervolgens de ui er bovenop. Breng aan de kook. Als het kookt kan je het vuur ietsje lager zetten, want het moet niet overkoken en laat 20 minuten zachtjes koken. Bak intussen je spekjes uit en laat de rookworst wellen in een steelpannetje net tegen de kook aan.

Voel even na 20 minuten of je aardappels inderdaad gaar zijn, want er is niets zo vervelend als ongare aardappels in je stamppot! Giet overgebleven vocht af en laat het geheel even uitdampen zodat het overtollige water in de aardappels en wortel verdampt als het ware. Na zo 5 minuten is dit klaar en doe je een klontje roomboter en een scheutje melk in de pan. Stamp alles lekker stevig zodat je een zachte stamppot krijgt. Voeg melk toe als het te droog blijft, maar het moet ook weer niet te nat worden! Ik voeg geen zout toe, want de spekjes en rookworst zijn al zout genoeg erbij. Voor de kids zet ik bij stamppot altijd een bakje appelmoes op tafel.

Eet smakelijk!

Zelf even de wortels raspen
De aardappeltjes
Stampen maar!
Rookworstje hoort erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *