Gezondheidsvoordeel blauwe bessen en kanttekening hierbij

Vanochtend heb ik weer gesport, lekker 40 minuten snelwandelen en heuvels pakken in het bos!
Bij thuiskomst drink ik altijd eerst een groot glas water en na een kwartiertje eet ik iets met eiwitten, Voordat ik ga sporten eet ik altijd een banaan.

Een bakje met magere kwark, granola en blauwe bessen vind ik altijd een fijn en voedzaam ontbijt! Je kan er ook banaan of ander fruit bij doen, maar banaan had ik al gegeten dus vandaag ga ik voor de blauwe bessen.

Blauwe bessen zijn erg gezond en goed voor je door de hoge concentratie anti-oxidanten. 125 gram blauwe bessen levert 24% van de ADH Vitamine C, 36% vitamine K, 25% mangaan en 4 gram vezels wat echt best veel is voor fruit. Ook zijn ze laag in fruitsuikers, zo 5 gram per 150 gram. Al met al een goede keuze dus!

Wat de blauwe bes zo bijzonder maakt is het antioxidant stofje flavonoïden. Deze behoort tot de polyfenolen. Het is aangetoond dat deze antioxidant direct het gehalte aan antioxidanten in ons lichaam verhogen.
Nu lijkt oxidatieve DNA schade deel uit te maken van ons dagelijkse leven. Het schijnt tienduizenden keren voor te komen in iedere cel van ons lichaam. DNA schade is een belangrijke schakel van de reden waarom we ouder worden en het speelt tevens een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes. Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten kunnen ze helpen om een deel van de vrije radicalen ( die schade aan ons DNA berokkenen ) te neutraliseren.
Een kanttekening die ik hierbij maak is dat, naast dat ze erg gezond voor je zijn, bessen ook de meest bespoten fruitsoort is. Bessen zijn erg gevoelig voor verrotting en aantasting door weersomstandigheden en dieren. Gelukkig worden er in Nederland biologische blauwe bessen geteeld. Deze koop ik altijd, zeker omdat de bestrijdingsmiddelen direct op en in de bes gaan zitten. Het gekke is dat deze Nederlandse biologische blauwe bes maar een klein beetje duurder is dan de reguliere blauwe bes uit bijvoorbeeld Afrika. Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat in de reguliere supermarkten blauwe bessen uit bijvoorbeeld Zimbabwe liggen, terwijl wij hier in Nederland super mooie, lekkere én ook nog eens biologische blauwe bessen produceren! Stel je voor, zo’n bes wordt in Afrika geteeld, bespoten, verpakt, per vliegtuig onder beschermende atmosfeer naar Nederland gevlogen en ligt hier voor nog steeds relatief lage prijs in de supermarkt. Terwijl de bessen hier in Nederland op een super mooie en verantwoorde wijze worden geteeld, maar die zijn ietsje duurder. Hoe goedkoop worden die bessen in bijvoorbeeld Afrika wel niet geproduceerd?! Iets om over na te denken…
Vergelijk de smaak maar eens. Ik vind de Nederlandse bio blauwe bes veel lekkerder dan die hier in de reguliere supermarkten liggen en je mijdt in ieder geval super veel belastende gifstoffen.

AD: Lees het laatste nieuws klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *