Gebakken nasi, oftewel nasi goreng..met spekjes!

Ik heb de Aziatische keuken niet perfect onder de knie. Deze (heerlijke!) keuken kent nog vele geheimen voor mij en ik wil ooit nog eens goed Aziatisch leren koken. Ik ben dol op nasi en bami. Gebakken nasi vind ik ontzettend lekker en is zo goed te combineren met bijvoorbeeld kip of zelfs vis. Dit recept had ik al een tijdje niet gemaakt en ik had er zin in. Het is echt makkelijk te maken en heel erg smakelijk door het 5-kruiden poeder.

Ingrediënten: langkorrelige rijst, spekblokjes, 1 ui, 3 tenen knoflook, 5-kruidenpoeder, ketjap manis.
Verder heb je een wokpan nodig. De 5-kruidenpoeder is bij iedere Toko te koop, maar ook wel bij de meeste supermarkten. Dit poeder bestaat uit anijszaad, venkelzaad, gemberpoeder, kaneel en witte peper (het is niet spicy).

Bereiding: Kook de rijst zoals vermeld op het pak en laat in een afgesloten pan afkoelen. Dit kan je al in de ochtend doen, want het is van belang dat je rijst goed afgekoeld (of koud) is als je deze gaat bakken. Anders heb je kans dat de rijst papperig gaat worden en dat willen we niet!

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en zet apart. Bak de spekjes goed uit (je hoeft geen olie oe te voegen). Als deze uitgebakken zijn doe je de ui en knoflook erbij in de wok en laat lekker meebakken. Na een minuut of 5 voeg je 2 theelepels 5-kruidenpoeder toe. Laat de kruiden lekker meebakken. Voeg de rijst beetje bij beetje toe en laat lekker meebakken.

Als je alle rijst hebt laten meebakken ga je rustig de ketjap toevoegen. Hussel de rijst telkens goed om en stop wanneer jij vindt dat er voldoende ketjap bij zit en de kleur mooi donker is. Ik probeer altijd niet té veel ketjap toe te voegen, want er zit natuurlijk ook best veel suiker in. Ik denk dat ik max 2 eetlepels op een grote volle wokpan gebruik. Als alle rijst lekker bedekt is en goed gebakken heeft is het klaar! Serveer met kipsaté of een lekker zalmfiletje (ook erg goed). Voor de kids kan je er een gebakken eitje op doen. Ook kan je stukjes kipfilet door de rijst doen.

Enjoy!

Het 5-kruiden poeder potje
Spekjes bakken hmm
Lekker alles in de wok
Heerlijk bordje nasi
Dit vind ik de beste ketjap manis! Te koop bij de o.a. toko

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *