Een hele kip braden, hoe doe je dat?

Ik vind het altijd zó gezellig om een kip in de pan te braden..dat slow cooken heeft echt iets knussigs. Ten eerste gaat je keuken/huis lekker ruiken en ten tweede is de geduldfactor wel ontspannen. Het feit dat er iets uren aan het stoven is maakt het op de één of andere manier ontspannen. Take it easy zeg maar..

Vaak denkt men dat het ingewikkeld is om een kip in zijn geheel te braden. Niets is minder waar! Je moet alleen even weten hoe het met de hitte zit en hoe lang. Zorg dat je een kwalitatief goede kip neemt. Dat is echt stap 1. Ik haal altijd mijn kip bij de Hanos (groothandel) omdat ze daar Hollandse kippen hebben en deze vaak rond de 7euro kosten. Als je geen pasje kan lenen of zelf geen pasje hebt van een groothandel, kan je natuurlijk ook bij de slager of poelier vragen om een Hollandse kip.

Goed. Stap 1 is dat je kip op kamertemperatuur is! Een koude kip gelijk de pan in is echt funest. Dan schrikt ‘ie en zal het vlees taai worden.

Stap 2 is: smeer je kip in met olijfolie en zeezout.

Stap 3 is: smelt een goede hoeveelheid roomboter en olijfolie in een braadpan. Doe de kip erbij als het gesmolten is, dus niet pas als de boter bruin is.. braad even bruin aan aan alle kanten. Als dat is gebeurd doe je het vuur lager en deksel op de pan.

Stap 4 is: snijd wat groenten die je lekker vindt en gebruik deze zometeen als bodem voor je kip. Dit voorkomt verbranding en geeft een lekkere smaak. De groentes kan je natuurlijk straks ook lekker eten!

Stap 5 na +- 1 uur: doe je groentes erbij in de pan en leg ze onder de kip. Zet het vuur nu laag. Het geheel moet zo 2 uur braden. Op een gegeven moment zie je dat het vlees van het bot gaat vallen. Dan is je kip klaar.

Stap 6: haal de kip uit de pan en laat even rustig in folie. Snijd de kip gezellig aan tafel aan en serveer met de groentes! Eventueel kan je er nog gebakken aardappels of frietjes bij serveren. Je kan ook stukken rauwe aardappel bij de kip doen op het moment dat de groentes erbij gaan. Zorg dan wel dat je echt een ruime braadpan hebt! Enjoy!

Boter in de pan
Kippie in het pannetje
Winterpeen, pastinaak en uitjes. Hmmmm
Klaar! Zie, het vlees laat los van het bot 😋
Heerlijke groentes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *